Vijesti

Ante Zorica: ‘Nema većeg zadovoljstva nego pomoći nekome.’
Vijesti

Ante Zorica: ‘Nema većeg zadovoljstva nego pomoći nekome.’

U Željezari Sisak 25. listopada 1953. godine provedena je prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, stoga je današnji dan proglašen Danom dobrovoljnih darivatelja krvi. Tim povodom u studiju Hit radija gostovao je ravnatelj Gradskog društva Crveni križ Sinj Ante Zorica.

Sinjski Crveni križ jedan je od najuspješnijih na području Dalmacije, ali i šire. Prošla godina, 2021. bila je rekordna po broju darivanja, prikupljeno je 1987 doza krvi:

‘Iz godine u godinu rastemo. S obzirom na to da su prošle dvije godine bile u znaku koronavirusa, skoro 2000 prikupljenih doza s područja Cetinske krajine je velika brojka. Hvala svim našim darivateljima koji su se odazvali akcijama’.

Svake godine uoči 25. listopada GD Crvenog križa Sinj organizira svečanost za jubilarne darivatelje:

‘Ove godine imamo rekordni broj osoba, 207 ih je dobilo priznanje za darovanu krv 10, 20, 25, 30, 35,40, 50 i 75 puta. Velik je to broj pa smo organizirali svečanost samo za jubilarne darivatelje, njih 8: Sonja Bilandžić za darovanih 35 doza krvi, Pero ErcegIvan GusićStipe Jerkan i Dražan Poljak za 50 doza te Ivan MandacMarko Pletikosić i Nikica Vuković za darovanih 75 doza krvi’.

U razgovor se telefonski uključio jedan od jubilarnih darivatelja, Ivan Mandac koji je naveo zašto se pri put, 1998. godine pridružio akciji darivanja krvi:

‘Moj razlog darivanja krvi u početku su bila tri slobodna dana u vojsci. Kasnije kad kreneš u to, saznaš u sebi prave razloge i mislim da svi mi u sebi moramo pronaći prave razloge jer nema većeg zadovoljstva nego pomoći nekome’.

Već dugi niz godina GD CK Sinj godišnje organizira 28 akcija darivanja krvi:

‘Do sada smo organizirali 22 akcije, još su ostale 2 u studenome i 4 u prosincu. Do sada smo prikupili 1553 doze krvi, po čemu vidimo da ćemo opet imati odličan rezultat. Mi ne težimo rekordima, svaka krv spašava život, ali lijepo je čuti da iz godine u godinu prikupljamo sve veći broj doza krvi’.

Do kraja godine preostaje još 6 akcija koje je Zorica najavio:

‘Prva nadolazeća akcija će biti 12. studenoga u Dicmu, zatim 25. studenoga u Sinju. U prosincu će akcije biti u Hrvacama, Sinju, Tijarici i Grabu’.

Zorica je rekao da svake godine sve više mladih sudjeluje u akcijama, bude onih koje odbiju zbog malih zdravstvenih poteškoća, ali se svi vrate i pokušaju dati krv na idućoj akciji.

U organizaciji darivanja krvi važno je spomenuti i Klubove DDK, navijačke skupine te brojne udruge koje se uključuju u plemenite donacije krvi. Među brojnim darivateljima sve je veći broj žena, pridružuju se i pripadnici Hrvatske vojske kao i brojni maturanti, a Zorica zahvaljuje ravnateljima srednjih škola koji ih opravdaju s nastave.

Za kraj gostovanja Zorica je darivateljima čestitao njihov dan i ohrabrio sve koji se još nisu odvažili darovati krv:

‘Svim darivateljima krvi s našeg područja i iz cijele Republike Hrvatske čestitam njihov dan, oni su heroji i junaci koji svojim plemenitim činom pomažu drugima u nevolji. Onima koji razmišljaju, poručujem da dođu, to nije ništa strašno, a svatko tko dođe sigurno će se osjećati bolje. Pozivam sve mlade osobe koje su zdrave i koje se osjećaju dobro da dođu na akciju darivanja krvi i postanu član velike obitelji dobrovoljnih darivatelja krvi’.