Vijesti

GD Crvenog križa Sinj: Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja 2021.
Vijesti

GD Crvenog križa Sinj: Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja 2021.

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja. Cilj je podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima. Obilježavanje ovoga dana također je prilika za podsjećanje vlada i zdravstvenih tijela na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi.

Sigurna krv i krvni pripravci te njihova transfuzija ključni su u skrbi o stanovništvu i javnom zdravstvu. Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije. Nestašice krvi posebno su prisutne u zemljama u razvoju.

Kako bi se osiguralo da svi koji trebaju sigurnu krv imaju pristup njoj, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje koji redovito daju krv. Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije koja je bez presedana, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija.

Fokus ovogodišnje kampanje

Za 2021. godinu slogan Svjetskog dana darivatelja krvi bit će “Darujte krv, očuvajte život”. Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

Poseban fokus ovogodišnje kampanje bit će uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju dobrovoljnim, neplaćenim darivanjem krvi. Mladi ljudi čine veliki dio populacije u mnogim zemljama i uglavnom su puni idealizma, entuzijazma i kreativnosti.

Specifični ciljevi ovogodišnje kampanje su:
• zahvaliti se darivateljima krvi u svijetu i stvoriti širu svijest javnosti o potrebi redovitog, neplaćenog darivanja krvi;
• promovirati vrijednosti darivanja krvi u jačanju solidarnosti i socijalne kohezije u zajednici;
• ohrabriti mlade da prihvate humanitarni poziv na darivanje krvi i motiviraju druge da učine isto;
• slaviti potencijal mladih kao partnera u promicanju zdravlja.

Domaćin događanja Svjetskog dana darivatelja krvi 2021.

Italija će biti domaćin Svjetskog dana darivatelja krvi 2021. godine putem svojeg Nacionalnog centra za krv. Globalni događaj održat će se u Rimu 14. lipnja 2021. godine.

Zajedno za Svjetski dan darivatelja krvi

Vaše sudjelovanje i podrška pomoći će osigurati veći učinak obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi 2021. godine, odavanjem svjetskog priznanja darivateljima krvi za njihov spasonosan čin solidarnosti istovremeno naglašavajući važnost osiguravanja sigurne krvi i krvnih pripravaka kao ključnog elementa svakog zdravstvenog sustava. Sudjelovanje zainteresiranih partnera dobrodošlo je na svim razinama kako bi obilježavanje Svjetskog dana darivatelja krvi 2021. bilo uspješno u cijelome svijetu.

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj želi svim davateljima krvi još jednom čestitati SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI.

Pod ovogodišnjim sloganom ‘Darujte krv, očuvajte život’ u ovom tjednu nastavljamo s akcijama dobrovoljnog davanja krvi na našem području, 18.06.2021.god. grad Sinj u prostorijama Crvenog križa i 19.06.2021.godine u Grabu u prostorijama OŠ Trilj, Podružna škola Grab.