Vijesti

Intrerventni tim GDCK Sinj u poplavljenom Dicmu
Vijesti

Intrerventni tim GDCK Sinj u poplavljenom Dicmu

U ranim jutarnjim satima velikim dotokom oborinskih voda na prostoru mjesta Dicmo u cetinskom kraju došlo je do izlijevanja voda po okolnim naseljima Dicma – Kraj  i Podosoje. Vodeni val je bio iznenađujuće brz tako da se domaće stanovniištvo nije snašlo u početcima poplave koja je vrlo brzo napredovala i ugrožavala domaćinstva. Oni koji su bili na nižim reljefnim prostorima doživjeli su ulazak vode, najprije u podrumske a zatim i stajne prostore.

Kao članovi Stožera za krizne situacije žurno smo reagirali na dojavu o poplavama na navedenom području koje pokriva naše gradsko društvo. Prve reakcije su bile snimanje terena na prostoru glavne prometnice državne ceste D1 koja je bila zapriječena zbog vodenog vala na predjelu ugostiteljskog objektra „Granada“ prema mjesnoj crkvi. Drugi krizni prostor je periferija Dicma zvani Kraj gdje se vodeni val zbog slabe protočnosti kroz vododerinu „Suvaja“ počeo razlijevati po okolnim kućama. Tu smo pomagali na punjenju vreća sa pijeskom i zapriječavanju vode na ulazna vrata nekoliko kuća gdje su evakuirani stanari.

Davali smo i upute članovima mjesnog odbora koji su kao komunalni redari pratili aktivnosti obrane od poplave. Inicirali smo prokope bagerom na nekoliko mjesta kako bi vodena bujica bila skrenuta u obližnje polje i manje ugrožavala stambene objekte.

Na sastanku mjesnog Kriznog stožera stavili smo se na raspolaganje sa ljudstvom i pratećom tehnikom – aparati za isušivanje, kako bi ublažili posljedice katastrofe za ovo malo mjesto dalmatinske zagore.