Vijesti

Upute kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa
Vijesti

Upute kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa

Potres koji je sinoć pogodio Split i okolicu, uznemirio je građane diljem Hrvatske. Srećom, šteta nije velika, ali strah i stres su ostali. Dobra informiranost i znanje u ovakvim situacijama mogu biti od velike pomoći stoga vas podsjećamo kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa.

PRIJE POTRESA

Pripremite dom
Vodite računa da je važno znati gdje se nalaze glavne sklopke za struju, ventili za vodu i plin te kako se zatvaraju. Iznimno je važno i da u svojemu domu sanirate neispravne cijevi i instalacije. Potrebno je fiksirati namještaj i sve ostalo u vašemu domu što se prilikom potresa može gibati i pasti na vas i vaše ukućane. Neka ormarići s posuđem, čašama i sličnim predmetima budu dobro zatvoreni.

Pronađite koliko toliko sigurna mjesta u svojemu domu
Ako dođe do potresa, nemojte trčati van. Pronađite sigurno mjesto u svojemu domu na koje se možete sakriti za vrijeme samoga potresa. Već sada otkrijte gdje su nosivi zidovi koji mogu poslužiti kao zaklon. Dobro će doći i čvrsti stol ili klupa koji vas mogu zaštiti. Ako nemate ništa od toga ili ne znate da imate, zaštitite lice i glavu rukama i prislonite se uz kut nosivog zida. Ispod okvira vrata sklonite se samo ako znate da je riječ o nosivom zidu. Izbjegavajte prozore i sve drugo od stakla, a maknite se i od namještaja koji nije dobro fiksiran. Sve što može pasti na vas, opasno je.

Evakuacijski pribor
Imajte uvijek spreman ruksak ili torbu s osnovnim predmetima koji će vam trebati u slučaju da morate napustiti dom. Na fotografiji možete vidjeti koji su to predmeti.

S članovima obitelji prije dogovorite dva mjesta za sastajanje nakon potresa. Neka jedno mjesto bude blizu vašeg doma i to na otvorenom, a drugo treba biti dalje za slučaj da se ne možete naći u blizini.

ZA VRIJEME POTRESA

U ovim trenucima ključno je ostati miran. To je teško, ali podsjetite se da vam upravo sabranost može spasiti život. Sam potres ne ubija, ali život ugrožava panično ponašanje i trčanje van ili po domu na nesigurnim mjestima. Pronađite, dakle, koliko toliko sigurno mjesto i tamo se sklonite dok potres ne prođe. Kada prođe, izađite van i to dalje od zgrada, stupova i ostalih objekata koji bi vas mogli ugroziti. Ni u kojem slučaju ne koristite dizalo!

Ako vas potres zatekne u automobilu, nipošto nemojte stati ispod mostova, podvožnjaka, u tunelima ili u blizini električnih vodova. Vozilo parkirajte na otvorenom prostoru i pazite da ne smetate žurnim službama.

NAKON POTRESA

Pripremite se za činjenicu da će tlo podrhtavati i nakon „glavnog“ potresa. Ostanite mirni. Ako je moguće, uzmite što vam je potrebno iz doma i neko vrijeme ostanite vani. Ako ima ozlijeđenih u vašoj blizini, pomozite im, ali samo ako znate prvu pomoć. Pozovite hitnu pomoć i ostale žurne službe koje mogu pomoći. Svakako pratite vijesti i upute nadležnih tijela i klonite se glasina kojima je isključivi cilj širiti paniku.

KAKO SE NOSITI SA STRESOM NAKON POTRESA

– razgovarajte s vašim bližnjima o tome kako ste
– ako se teško koncentrirate, radite jednostavnije zadatke
– dajte si vremena, moguće je da ćete imati neočekivane stresne reakcije tijekom sljedećih nekoliko dana
– sve reakcije su normalne nakon ovakvih kriznih događaja
– moguće je da će osobe koje otprije imaju teškoće mentalnog zdravlja ili su proživjele neko traumatsko iskustvo trebati stručnu podršku u nošenju sa situacijom
– ako stresne reakcije potraju više od mjesec dana nakon potresa i ometaju vas u svakodnevnom funkcioniranju, potražite pomoć